Vaatevallankumous on globaali liike, joka sai alkunsa vuonna 2013 Bangladeshin Rana Plazan vaatetehdasrakennuksen traagisesta romahduksesta.

Tapahtuma herätti laajaa huomiota, kun yli 1100 työntekijää menetti henkensä ja tuhansia loukkaantui. Tämä johti voimakkaaseen kansainväliseen heräämiseen, jossa vaadittiin teollisuuden turvallisuuden ja oikeudenmukaisuuden parantamista​​.

Rana Plaza

Moni muistaa tämän tapauksen, jossa kymmenkerroksinen tehdasrakennus romahti 3500 työläisen, joista suurin osa naisia, päälle. Omistajat olivat korruption turvin rikkoneet törkeästi rakennuslupia ja rakentaneet alun perin kuusikerroksisen talon päälle vielä kolme kerrosta. Sitä eivät talon perustukset kestäneet.

Moni tuttu länsimainen suuryritys teetätti vaatteitaan Rana Plazan tehtaalla. Voiton maksimointi maksoi liian monen nälkäpalkalla työtä tekevän hengen.

Vaatevallankumouksen tavoitteet ja saavutukset

Vaatevallankumous-kampanjan päätavoitteena on lisätä läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta muotiteollisuudessa. Se peräänkuuluttaa kunnioitusta sekä ympäristöä että työntekijöiden oikeuksia kohtaan, edistäen turvallisempia työolosuhteita ja reilua palkkausta​.

Tänä vuonna huhtikuun 15.–24. päivinä vietettävä kampanja täyttää 10 vuotta.

Utua esimerkkinä kestävästä muotibrändistä

Utua on sitoutunut eettisiin käytäntöihin koko tuotantoketjussaan. Yritys työllistää EU:n alueella aikuisia työntekijöitä Suomessa, Kreikan ompelimossa sekä Italian nahkatehtaalla. Kaikille maksetaan asianmukaista korvausta ja he työskentelevät lainmukaisissa olosuhteissa.

 

Pohjois-Kreikassa sijaitseva pieni perheompelimo valmistaa kaikki Utuan laukut.

 

Utuan nahkalaukut ja muut tuotteet ovat pitkäikäisiä, mikä vähentää tarvetta jatkuvalle uusien tuotteiden hankinnalle. Ne on suunniteltu kestämään useita vuosia​. Vastuullisuus kulkee punaisena ohjenuorana kautta koko tuotantoketjun suunnittelusta valmiiseen tuotteeseen asti.

Utua laukuilla voi olla monta elämää – jos itse kyllästyy siihen, niin sen voi myydä eteenpäin. Ottajia kyllä on! Tai voihan sen säästää perinnöksi äidiltä tyttärelle.

Kuinka osallistua Vaatevallankumoukseen?

Vaatevallankumous ei ole vain viikon mittainen tapahtuma, vaan jatkuva prosessi, johon jokainen voi osallistua. Kuluttajina voimme vaikuttaa muutokseen esimerkiksi kysymällä vaatemerkeiltä, kuka vaatteemme on valmistanut, tai tukemalla vain läpinäkyviä ja eettisiä brändejä.

Yksinkertaiset keinot, kuten vaatteiden/laukkujen korjaaminen ja kierrättäminen, voivat myös edistää kestävämpää muotiteollisuutta.

Vastuullisuus muodissa on yhteinen tehtävämme

Vaatevallankumous haastaa meidät kaikki pohtimaan omia kulutustottumuksiamme ja muotiteollisuuden käytäntöjä. Muistamalla, että jokaisen vaatteen tai laukun valmistuksen takana on ihminen, voimme yhdessä rakentaa oikeudenmukaisemman muotimaailman.

Tutustu Vaatevallankumoukseen ja osallistu:
#vaatevallankumous
×