Törmäämme nykyään usein sanaan vastuullisuus. Se on vakiintunut varsinkin yritysviestintään ja on tärkeä osa yritysten identiteettiä.

Niin myös Utualla.

Meillä vastuullisuus näkyy niin isoina valintoina kuin pieninä tekoina. Se on luonnollinen osa jokapäiväistä toimintaamme, mutta ennen kaikkea se on kivijalka, jonka päälle toimintamme rakentuu. Ilman sitä ei Utua olisi Utua.

 Nainen istuu rappusilla ja katsoo metsään Utua reppu sylissään.

 

Utuan perustamistarina: Vastuullisuuden juuret ja arvovalinnat

Kun Utua oli vasta pilkkeenä Piia Vähäsalon silmäkulmassa, teki hän isoja arvovalintoja, jotka näkyvät vielä nytkin, 10 vuotta myöhemmin. Vastuullisuus oli yksi niistä. Iso kokonaisuus, mutta tärkein kaikista.

Se, että laukkumme valmistetaan EU:n alueella oli selkeä päätös. Aasia suljettiin pois heti. EU:n lainsäädäntö valvoo nahan valmistusta, joten jo se loi paremmat lähtökohdat Piian suunnitelmille.

Aito nahka materiaalina oli myös selviö. Se on kestävä ja ajaton, luonnollinen. Utuan laukkujen nahat syntyvät ruoantuotannon sivutuotteena, ylijäämämateriaalina, eikä ole vastuullista jättää sitä hyödyntämättä.

Perhosensiipiefekti

Entä miten maailma, jossa elämme sekä oma lähiympäristömme? Tällä hetkellä elämme lokaalisti globaalisti. Ne näennäisesti pienet valinnat, joita teemme päivittäin, vaikuttavat perhosensiipiefektin tavoin jossain muualla päin maapalloa.

Piian toive oli, että Utuan tuotteiden tuotantoketjussa mukana olevilla olisi hyvät ja turvalliset olosuhteet, niin omassa seutukunnassamme, Italian nahkatehtaalla kuin Kreikan ompelimossakin. Hän halusi tuntea ne ihmiset, jotka mahdollistavat Utuan tarinaa ja jotka edelleen kanssakulkevat mukana. Tämä mahdollistaa hyvinvoinnin ja elannon kaikille osapuolille.

Paljon on siis valintoja tehty, enemmän kuin tässä mahtuu kertomaan ja miltei päivittäin kohtaamme asioita, joihin on otettava kantaa. Seisomme jämäkästi utualaisina, ylpeinä Piian arvomaailmasta ja seuraamme tuotteidemme matkaa hänen ideastaan sinun käteesi.

Meille on tärkeää luoda tuotteita jotka kestävät aikaa, säästävät luontoa ja ovat käyttäjälleen rakkaita.

Terveisin: Utualaiset

 Utua leijailee pohjois-pohjalaisella niityllä kesäyönä.

×