Ei ole oikein, että isiä muistetaan vain kerran vuodessa. He ansaitsevat halauksia, kiitoksia, kauniita sanoja ja rakkautta ihan ympäri vuoden!

Onneksi on olemassa yksi päivä, joka on tarkoitettu vain heille. Marraskuun toisena sunnuntaina saamme juhlistaa isiä ja pappoja, kukin omalla tavallamme.

Isänpäivän historiaa

Ensimmäisen kerran isänpäivää vietettiin vuonna 1908 Länsi-Virginiassa Yhdysvalloissa, joulukuussa, 1907 tuhoisassa hiilikaivosräjähdyksessä kuolleiden 362 miehen muistoksi.

Isänpäivän juhlallisuuksien aloittajana pidetään kuitenkin nuorta naista Sonora Doddia, joka alkoi juhlia isänpäivää muutama vuosi Länsi-Virginian onnettomuuden jälkeen. Sonoran oma isä oli kuuden lapsen yksinhuoltaja ja tytär arvosti häntä suuresti.

Suomessa isänpäivää alettiin viettää 1970-luvun alussa. Tapa yleistyi seuraavan vuosikymmenen kuluessa siinä määrin, että päivä merkittiin Yliopiston almanakkaan vuonna 1987. Viralliseksi liputuspäiväksi se tuli jostain syystä vasta vuonna 2019.

Mies seisoo rannalla laukku olallaan.

Muistamistapoja

Isää muistetaan lasten taholta yleensä itsetehdyillä korteilla ja runoilla. Aamukahvit keitetään hipihiljaa ja jos on lahjoja tehty tai hankittu, annetaan ne jännityksestä tärisevin käsin ja toivotaan isän niistä tykkäävän.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta muistaa isää, mutta elämässä on saattanut silti olla isähahmoja. Heidän merkitystään ei voi vähätellä. Isäpuoli, setä, eno tai muu tärkeä läheinen on voinut ajaa isän tarkoitusta. Heitäkin voi kiittää isänpäivänä.

Arvokas päivä

Isänpäivän muistamiset ovat muodostuneet monille perinteeksi. Silloin halutaan lahjalla näyttää, kuinka paljon toinen merkitsee.

Itsetehdyt lahjat ovat aina saajalleen arvokkaimpia, niiden eteen on nähty vaivaa ja uhrattu ajatuksia. Niissä rakkaus on käsinkosketeltavaa.

Mies istuu terassilla Utuan viikonloppulaukun kanssa katsellen metsään.

Utua ajattelee isiä

Myös ostettu lahja kuvastaa antajan arvostusta ja arvomaailmaa.

Utuan laadukkaat materiaalit ja vastuullisesti valmistetut tuotteet ovat mieluisia niin lahjan saajalle kuin antajallekin. Pitkäikäinen nahkatuote kestää käyttöä ja muistuttaa vuosien ajan tärkeästä päivästä.

On ilo antaa laatua, on ilo saada laatua. Arvostus huomataan ja siitä nautitaan.

Oikein hyvää isänpäivää kaikille isille ja papoille!

Vinkki-viitoset!

Jos vielä olet vinkkejä vaille, käy katsomassa verkkokaupastamme, josko siellä olisi mieluisia lahjaideoita:

Pipot ja huivit
• Lompakot
Vyöt
Laukut
Nahkainen punottu rannekoru

Mies istuu terassilla Utuan pipo päässään ja Utuan huivi kaulassa.

 

×